Solprojektet


Vad är en ”analemma” ?

2015 är sol- och ljus- året. Däreför kommer vi att studera vår närmast stjärna, Solen.

En ”analemma” är enligt astronomi solskurvan som bildas med positioner av solen i himlen för ett helt år.

För att bygga en analemma behöver man att ta periodiska solsbilder för ett år.

Vi tar 3 bilder varje dag av solen med hjälp av en ”Pro” kamera och följer solensrörelse längs himmlen. Äfter ett år ska vi analysera resultater, och vi hoppas att ge en kurva med form av en 8, som t.e. bild 1. Bild 1 är en analemma från 1998-1999, från Jack Fishburn i Murray Hill, NJ. Bell Laboratories.

Analemma bild, 1998-1999, från Jack Fishburn i Murray Hill, NJ. Bell Laboratories. Källa: http://en.wikipedia.org/wiki/Analemma.

Bild 1. Analemma bild. Källa: http://en.wikipedia.org/wiki/Analemma.

 

 

Det projektet är i sammarbete med astrofysiker Marina Tsvetanova Petrova från astrofisikstudentsassociation ASAAF i Madrids Universitet (Universidad Complutense de Madrid).

Experimentella data.

Dessa fotar från solen tagas varje dag på middag i solstid. Vi tar 3 bilder per dag från kl.11:59 till 12:01 i solstiden.

Här kan man se ett exempel av råa bilder (utan analys) på flera månader.

 

 

 

 

 

 

 

 

Äfter första data tas, kunde vi se att kamerasynfält vår inte tillräckligt bred och också vi hade otur med väder i november!

I alla fall lämnade vi kamera på samma positionen och tog bilder för ett år. Vi kunde se en del av liggande åttan (bara halften). Den andra halften av året solen är utifrån bilderna. Här är vår analys: