”Crowd science”-projekt: Vårtecken i Rävsta naturreservat

Sidan är under uppbyggnad.

Vad är ett crowd science-projekt?

Crowd science eller citizen science (i egentlig betydelse ”medborgarvetenskap”) är naturvetenskapliga studier där människor som är inte forskare själva (de kallas amateurs) gör forskning – ibland i samarbete med riktiga forskare. Crowd science-projekten kräver ofta samarbete mellan många personer. Internet har hjälpt att popularisera dessa initiativ, men de började redan på viktoriansk tid. Eftersom varken kameror eller datorer fanns på den tiden, ritade människorna vad de observerade i naturen. Här kan du se deras skisser: http://www.sciencegossip.org/?utm_source=Zooniverse%20Home&utm_medium=Web&utm_campaign=Homepage%20Catalogue.

Vilket crowd science-projekt kommer barnen i Sigtuna kommun att göra?

Vi vill studera vårtecken, med hjälp av er! Varje klass i Sigtuna kommun som kommer till Rävsta naturreservat under dag 2 i äventyret ”Din fysiska tillvaro” ska ta tre bilder av vårtecken: ett träd, en nyckelpiga och en blåsippa. Sedan hamnar bilderna från alla skolor i vår bildkalendar .

Varför ska jag delta?

Att lära sig om årstider är ett central innehåll i Lgr 11. Det är också roligt att jämföra din klass bilder med vad andra klasser fotograferade. Det kommer hjälpa eleverna att se hur våren utvecklas i skogen. Det är dessutom en tidig kontakt med teknik och internet.

Om jag vill att delta i, vad ska jag göra?

Under dagen kommer vi (naturskolpedagoger) att ta med oss en mobiltelefon eller Ipad med en app som låddar  bilder upp till en fotokalander. Vi har olika kalender, en för varje art. På det sätt om man ser en blåsippa på första april, ett barn/vuxen kommer att ta en bild på den och lådda bilden upp i ”Blåsippa” kalander, till exempel. Det blir spännande att se hur varje år vårtecken kommer eller inte på samma dag i Rävsta Naturreservat.

Kalanderna blir publicerat på den sidan.

VÅRTECKEN:

BLÅSSIPOR