Skördefest

Introduktion

På hösten finns det massor av ätbart i naturen, exempelvis svampar, bär, nötter och frukt. Människor odlar dessutom mycket av detta i sina trädgårdar, exempelvis äpplen och andra frukter. När det är skördetid är det mycket att ta hand om, samtidigt som det är tradition att fira med en skördefest, vilket vi även gör på naturfritids!

Material och förberedelser

Naturskolan

Naturskolan tar med all utrustning. Eventuellt kan fritidshemmet plocka äpplen inför tillfället eller så kan man plocka i början av aktiviteten om det finns äpplen i närområdet. Annars tar naturskolan med äpplen.

Material

• ELD: Ved, tändstickor, vatten att släcka med, kniv. Eventuellt en ungsform som underlag till elden.
  • MATLAGNING: små hinkar (varje grupp får sina prylar i en ”balja” som kan användas för att mixa smeten i), kniv (”lilleman”), skärbrädor (tunna vedbitar går bra!), gafflar (fungerar även som vispar), stekpannor.
  • MAT: äpplen, pannkakspulver, vatten, smör (eventuellt laktosfri variant), kanel, kardemumma.
  • ÖVRIGT: eventuellt sittunderlag.

Anpassningar

• För lite yngre barn är det bra att förbereda pannkakssmeten och ta med i en behållare eller flera mindre PET-flaskor (en per grupp). De behöver också

mer hjälp med stekpannorna och att vända pannkakorna.

Fritidshemmet

• Fritidshemmet behöver kolla upp eventuella matallergier.
  • Barnen kommer att arbeta i små grupper; fundera kring gruppindelning.
  • Tag med en soppåse för skräp.
  • Dokumentera gärna med kamera!

Utförande

Barnen delas in i grupper. Om det finns fyra stekpannor kan det vara bra att dela in barnen i just fyra grupper, men något fler grupper funkar också (de får då turas om med stekpannorna). Naturpedagogen inleder med att prata lite om höst och skördetid. Man kan också ta upp anledningen till att växter ”gör” frukter och bär (reproduktion), och att vi har alla insekter (t.ex. bin och humlor) att tacka för hjälpen med pollinering.

Gå igenom vad barnen ska göra samtidigt som du visar vad varje grupp får i sin hink. Barnen ska helst skära äpplena i små bitar, ungefär stora som sockerbitar. Barnen ska också göra pannkakssmet (om man inte tar med en ”gemensam” smet).

När barnen sätter igång kan man starta elden (om det inte redan är gjort). Förbered stekpannorna genom att värma dem. Under aktiviteten är det viktigt att stekpannorna är lagom varma för att pannkakorna ska bli bra.

Lägg sedan i en klick smör och sprid fettet i pannan. När det fräser är det lagom att hälla i smet. Häll inte i för mycket smet, utan se hellre till att luta stekpannan så att smeten fördelar sig tunt och fint. Vänd så småningom pannkakan.

När pannkakan är klar lägger man den på skärbrädan och låter den svalna. Dela rättvist i bitar. Servera med äppelbitar och kanel eller kardemumma. Stek flera pannkakor!

Bra att tänka på

• Tänk på säkerheten runt elden, förklara för barnen. Pedagogen sköter elden.
  • Se till att barnen turas om med uppgifterna.

• Städa upp platsen och släck elden.

Möjligheter att ”arbeta vidare” på fritidshemmet

• Arbeta vidare kring frukter, bär, frön och nötter.
  • Gör en egen ”skördefest special” med fruktsallad till fredagseftermiddagen.
  • Gör ”sporavtryck” med svampar, skapa konstverk.

Möjligheter att ”länka” aktiviteten på fritidshemmet till skolans undervisning

Kolla gärna med elevernas lärare om de arbetar med något som knyter an till aktiviteten.

• NO
    • Årstiderna i naturen. Vad händer under hösten? Hur fungerar växter och svampar?
  • SO
    • Ta reda på mer kring ”skördefest”: gör en historisk tillbakablick i det gamla bondesamhället. Vad har varit viktigt att skörda från den vilda naturen? Vad har odlats?
  • Engelska
    • Vad heter olika frukter och bär? Skriv eller berätta kort om skördefesten